Pseudo arts keuring thaise massage pijpen

Neukend dansen shemale date gratis

Gratis sex negerin film sex trio


Leuke spontane Dame gezocht voor een leu Hoi ik ben een 33 jarige luier liefhebber!! Hoi ik ben een 33 jarige luier liefhebbe Welke leuke vrouw heeft er ook een rollenspel fantasie die ze graag zou willen laten uitkomen met ee Welke leuke vrouw heeft er ook een rolle Ik ben een 60 plusser en zoekt nog een leuke volle vrouw om zijn seksfantasie mee te spelen, hij kan Ik ben een 60 plusser en zoekt nog een l Laat ik me eerst even voorstellen: Ik ben een man van 45 uit Rotterdam. Al een hele tijd heb ik Vanaf het moment dat het eerste boek van 50 Shades of Grey uitkwam zijn vrouwen over de hele wereld Vanaf het moment dat het eerste boek van Algemeen Barebangs Bukkake Erotisch uitgaan.

Body to body massage Massage door dames Massage door paren Massagesalons Prostaat massage Tantra massage. Automonteurs Autorijles Betaling in natura Kappers Klusjes en onderhoud. Betaald sexcontact Gratis sexcontact. Voor uw en onze veiligheid en om gebruik te blijven maken van Sexjobs dient u akkoord te gaan met: Ik verklaar minimaal 18 jaar te zijn, de algemene voorwaarden van Tease Media B.

Ik verklaar hiermee dat ik het privacystatement gelezen heb. Ja, ik ga ermee akkoord. Sexjobs maakt gebruik van cookies. Dit zijn top advertenties. Uw advertentie ook promoten als top advertentie? Jonge Toyboy zoekt milf Ik ben een nette jongeman van begin Lustdaddy zoekt lustdaddygirl Lustdaddy 50, normaal postuur, verzorgd, kaal, ongebonden, afgestudeerd, sportief, seksueel domina Leuke man 40 zoekt geile stiefmoeder Ik zoek mijn stiefmoeder die mij wakker maakt door met haar handen onder de deken te gaan.

Zoek forse pik Zit met een fantasie rolspel die ik wil delen via kik om de juiste persoon te vinden Ben 1. Jouw Maid Vind jij het leuk om mij man naakt jouw huishoudelijke klusjes te laten doen? Jij, vrouw, komt bij de therapeut Dag cliënte. Domina gespecialiseerd in rollenspellen Er zijn steeds meer mensen die ervan genieten om regelmatig in een puppy of hond te transformeren Crossdresser zoekt bistel voor rollenspe Luierslaaf Volle luier Hoi ik ben een 33 jarige luier liefhebber!! Ben je sterk en hou je van een uitdaging Advertenties uit andere rubrieken.

Ook uw advertentie in een Extra Rubriek plaatsen? Ook in rubrieken waar je advertentie normaal niet is toegestaan! We leren een andere relatie met negatieve gedachten te bewerkstelligen. En dat zijn in feite de eerste en de tweede Nobele Waarheid die lijden en ontevredenheid poneren: Ergens het niet kunnen aanvaarden dat de dingen zijn zoals ze zijn en ze continu anders willen. Daarin zit al de volledige leer van de Boeddha.

Maar wat doet onze ongetrainde, reactieve geest daarmee? Ontkennen en wegduwen van wat we onplezierig vinden, afleiding zoeken! Het écht kijken naar wat er gebeurt, naar wie we zijn en wat we ervaren en dat ook toelaten, zorgt daar tegenover voor een diepe emotionele transformatie. En dat is wat we doen in mindfulness We leren dus open te staan voor de dualiteit van het leven, want op deze aarde vertoeven we in en zijn we gebonden aan deze dualiteit.

Geen rituelen, geen afgebakend boeddhisme. In mindfulness werken we niet met rituelen. De Boeddha is niet via rituelen verlicht geraakt, maar via bepaalde mentale trainingen die hij vastberaden heeft beoefend. En dat is wat we de mensen leren, los van het idee van boeddhisme.

De Boeddha was geen boeddhist en ik noem mezelf ook geen boeddhist. Of zoals het radicaal wordt uitgedrukt: Mindfulness is vrij worden van kaders, want we stoppen alles in kaders om ons veilig te voelen, om de dingen te verstaan, we willen begrijpen uit angst. Het gevaar is hier dat dit tot een zekere hoogmoedigheid kan leiden, dat je je beter gaat voelen dan de mensen rond je of dat je jezelf gaat hechten aan een spirituele leer of hiërarchie.

Kunnen vrede vinden met niet-weten is het hoogste weten, omdat je op dat moment open bent voor de wijsheid van dit unieke moment. Gedurende de lessen bespreken we het Achtvoudige Pad niet formeel, maar we bewandelen het wel.

De oefeningen zijn vooral op samadhi mentale training gericht, maar door het feit dat het Pad een dynamische cirkel is word ik toch gewaar dat er via de training een spontane, innerlijke ethiek ontstaat.

Het lijkt mij dat mindfulness-meditatie teruggaat naar de echte bron van de boeddhistische meditatie, nog voor die in rituelen of vakjes werd gestopt en ons echt in contact brengt met ons diepste zelf. Dat laatste lijkt de kern te weerspiegelen, omdat het erop wijst dat je in een bepaalde harmonie komt met je eigen essentie. Door de oefeningen te doen komen veel mensen tot een innerlijke verandering omdat er meer harmonie in hun leven komt. Het is heel mooi om te zien dat dit op acht weken tijd kan gebeuren en bijna iedereen die de meditaties beoefent maakt die diepe transformatie mee.

Mijn belangstelling in meditatie werd reeds gewekt als kind, ik was 10 of 11 jaar en zag op de televisie hoe er in verschillende landen Nieuwjaar werd gevierd.

Ik zag hoe men hier in het Westen feest vierde, ik zag ook hoe in Amerika dronken feestvierders in de straten rondliepen en plots was er daar ook een beeld van Japan: Op mijn vijftiende ben ik in contact gekomen met tai chi en met yoga.

Alle andere sporten heb ik toen opzijgezet en ik ben me volledig gaan toeleggen op de beoefening van de klassieke hatha-yoga, krya-yoga en tai chi en tao. Toen ik zeventien was, voelde ik dat meditatie iets zeer belangrijks zou worden in mijn leven, meditatie sprak me erg aan, ik ervoer daarin iets zeer fundamenteels. Maar omdat ik ook een stevige basis wilde, ben ik eerst geneeskunde gaan studeren, met het vaste idee me na mijn studies in de wereld van de meditatie te begeven.

Dat is inderdaad gebeurd, want ik ben afgestudeerd en daarna ben ik onmiddellijk naar India getrokken en heb ik mij in de eerste plaats gericht op het Tibetaans Boeddhisme. Ik voelde me tussen de Tibetanen echt thuis. Toch besloot ik gedurende die jaren ook andere vormen van meditatie te beoefenen, zoals onder andere chakra-meditatie, kundalini-tantra, tantra-yoga, tantrische meditaties. Ik heb me toen ook in verschillende vormen van New-Age meditaties verdiept zoals ze hier in het Westen onderwezen worden en die vaak afgeleide vormen van de Indische meditatie zijn.

Ik ben naar China en Thailand geweest om het Taoïsme en de taoïstische meditatie te bestuderen. Meditatie staat centraal in MBM en gezien ik dit ook in de westerse wetenschappelijke stroom wou integreren, leek mij dat een goede basis. Ik ben daar naartoe getrokken en heb de technieken die ik al die jaren in het Oosten had geleerd en beoefend daar in een wetenschappelijk kader teruggevonden.

Vooral in het Center for Mindfulness werkt men met technieken die zeer sterk aansluiten bij de vipassana-meditatie — cfr. En uiteindelijk heb ik, na nog 2 jaar voorbereiding in België, een samenwerking met het UZ Gent, dienst psychiatrie, kunnen bewerkstelligen waar nu uitgebreid wetenschappelijk onderzoek loopt.

Plannen voor nu en de toekomst. Er wordt ook gewerkt aan een opleiding voor professionele lesgevers mindfulness. Dat neem ik heel ernstig, omdat de kwaliteit van de trainingen belangrijk is.

Een jarenlange meditatie-ervaring is bijvoorbeeld essentieel. Een locatie waar mensen retraites, cursussen en dagtrainingen in mindfulness, vipassana, zen, Heel belangrijk is dat alles onbaatzuchtig en in een open geest gebeurt en daarvoor ben ik nog op zoek naar medewerkers. In een volgende fase lijkt het mij essentieel dat mindfulness-training zich uitbreidt naar scholen, gevangenissen en de juridische wereld. Je kan dit voor een stuk idealisme noemen; ik doe het ook omdat ik het zo belangrijk vind, omdat ik zelf zoveel aan mindfulness heb, omdat ik merk dat ook anderen er zoveel nood aan hebben en daarom wil ik dit aanbieden aan zoveel mogelijk mensen.

Geïnteresseerd in een training? Wie meer wil weten over Dr. David Dewulf en zijn trainingen en opleidingen kan terecht op: Creatieve therapie laat toe het onbenoembare, het onverwoordbare, het onuitspreekbare ' uit te spreken '. Creatieve processen openen doorgangen waarin het onderbewust zijn zich kan laten kennen. Toegang naar het onvermoede en ongekende om ruimte te scheppen voor verruimd bewustzijn, inzicht en contact met essentie.

Een gebeuren van zelfontdekking, aanvaarding en leven gevende ontwikkeling. Bepaalde ervaringen en gevoelens kunnen zich vast zetten in je gedachten en in je lichaam. Ze kunnen je stemming sterk overheersen en je daadkracht bepalen. Door heel concreet vorm te geven aan je emoties, zowel aan de negatieve als aan de positieve, krijg je er meer toegang toe.

Deze creaties kunnen verschillend zijn voor iedere persoon en voor iedere vraag. In mijn atelier nodig ik je vooral uit om beeldend te werken met klei, krijt, verf en andere materialen. Maar ook beweging, verhalen, drama en muziek kunnen we aanspreken om het eigen ontwikkelingsproces te ondersteunen. Dit is een proces waarin je nieuwe of andere mogelijkheden voor jezelf gaat exploreren. In creatieve therapie spreken we het onuitspreekbare en het onbewuste uit in een tekening, een beeld, een beweging Door je eigen creativiteit te beleven, kom je in contact met je gevoel.

Je lichaam is hierbij de richtingaanwijzer. De woorden volgen eveneens, maar later. Creatieve therapie kan je individueel volgen of in een kleine groep van maximaal 6 personen mensen met gelijklopende vragen.

De eerste afspraak nemen we tijd om kennis te maken. We bekijken samen wat je verwachtingen zijn en wat creatieve therapie voor jou kan betekenen. We spreken ook af hoe we willen samenwerken. Creatieve therapie kan helpen Het effect van creatieve therapie Creatieve therapie kan leiden naar verwerking, verrijking of inzicht, maar ook naar verbetering van het lichamelijk functioneren.

Creatieve therapie richt zich tot iedereen die zichzelf wenst te ontplooien, te ontdekken, beter te leren kennen, te leren aanvaarden en zichzelf te transformeren via creativiteit. De creatieve taal is universeel en non-verbaal en dus ook toegankelijk voor kinderen, jongvolwassenen en volwassenen.

Hoe werkt creatieve therapie? Aan de hand van creatieve media o. Er is geen enkele artistieke kennis vereist; het creatief proces is immers belangrijker dan het eindresultaat! Creatieve therapie in de praktijk Een ses sie duurt ongeveer 1u30 en is enkel op afspraak.

Een engagement van 4 sessies is nodig om enig resultaat te bekomen. Na de 4de sessie volgt een wederzijdse evaluatie.

Er worden ook huisopdrachten meegegeven, affirmaties, lichaamsbewustzijnsoefeningen om thuis te doen en er wordt gevraagd een werkschriftje bij te houden. Individueel creatief atelier Op speelse manier ga je op zoek naar je allereigenste creativiteit via diverse creatieve technieken.

Zo kom je in contact met jezelf, je innerlijke wereld, je kindsheid, je dromen en zoveel meer. Dit atelier bestaat uit een reeks van 4 sessies van 1u De data wordt samen besproken. Voor dit atelier heb je geen enkele artistieke kennis of talent nodig! Creatieve therapie is een vorm van hulpverlening die erop gericht is veranderings-, ontwikkelings- en acceptatieprocessen te bewerkstelligen op een onverbale wijze. Het is een behandelingsmethode waarin op een unieke manier beeldende kunsten en menselijke verstandhouding worden aangewend om de expressiemogelijkheden van mensen met psychische, verstandelijke en fysische moeilijkheden uit te breiden.

Creatieve therapeuten moeten beschikken over de nodige therapeutische, artistieke en theoretische competenties. Daarom biedt deze vervolgopleiding Creatieve therapie een brede vorming aan. Naast de nodige inzichten in psychopathologie, psychotherapie en ethiek, wordt van de deelnemer verwacht dat deze zich creatief kan uitdrukken in enkele artistieke media.

Van de deelnemer wordt verwacht dat deze zich bekwaamt in creativiteitsbevorderende en agogische technieken. Een belangrijk deel van de opleiding bestaat uit het verwerven van de nodige vaardigheden in diverse kunstateliers: De deelnemers worden daarin deskundig begeleid en ondersteund.

Daarbij gaat het natuurlijk niet louter om het opdoen van die ervaring. Die betekenis kan worden gegeven door de ervaring expliciet te verwoorden de creatieve therapeut gebruikt tijdens gesprekken technieken uit diverse psychotherapeutische stromingen of door haar in verband te brengen met gevoelens, gedachten, reacties van andere mensen Tijdens de creatieve therapie wordt voor de patiënt een mogelijkheid gecreëerd om op een non-verbale manier tot inzichten te komen omtrent zichzelf.

Emoties die niet onder woorden gebracht kunnen worden, komen aan bod via het werken met materialen. Waar het verbale stopt kan een beeldende vorm een vertaling zijn voor problemen. Een werkstuk wordt een spiegel voor de patiënt. Uiting geven aan gevoelens kan opluchting brengen. Daarnaast wordt er tijdens de creatieve therapie binnen een zekere structuur gewerkt. Dit is belangrijk om weer orde te kunnen brengen in de chaos waarin men zich kan bevinden.

De bedoeling is om mogelijkheden te ontdekken en uit te breiden en om grenzen te leren accepteren. Er wordt gewerkt aan communicatie en groepsinteractie. In sommige sessies wordt dan weer vooral de nadruk gelegd op ontspanning.

Het is zeker niet de bedoeling om kunstwerken te maken. Er is ruimte om te experimenteren met vormen, kleuren en compositie aan de hand van beeldend materiaal. De patiënt krijgt tijd om even stil te staan bij zichzelf. Non-verbale therapie is een vorm van hulp waarbij cliënten de gelegenheid krijgen hun gevoelens anders dan via een gesprek te uiten.

Bijvoorbeeld via muziek, lichamelijke beweging, sport, toneel, tekenen, schilderen e. Vormen van non-verbale therapie zijn: Non-verbale therapie staat nooit op zichzelf. De bedoeling is dat deze therapie aanknopingspunten geeft om in de gesprekstherapie op door te gaan. Non-verbale therapie kan een passende vorm van hulp zijn voor mensen die hun gevoelens en problemen moeilijk onder woorden kunnen brengen. Deze therapie wordt anderzijds ook gebruikt bij mensen die hun problemen heel goed kunnen wegpraten en daardoor niet echt openstaan voor hulp.

Hun non-verbale gedragingen kunnen die opening dan soms wel bieden. Creatieve en kunstzinnige therapie stellen je in staat op een non-verbale manier dat wat er in je omgaat naar buiten te brengen. De therapie kan een belangrijke bijdrage leveren aan de verwerking van kanker. Wat is creatieve en kunstzinnige therapie Wie zich ziek of moe voelt, heeft niet altijd zin om te praten.

Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niets in je omgaat. Integendeel, als je te maken hebt met kanker word je vaak geconfronteerd met heftige emoties, vragen en onrust.

Je moet de ziekte niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch en emotioneel verwerken. Er zijn diverse methoden die in dit verwerkingsproces een steuntje in de rug kunnen bieden. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze een beroep doen op de creativiteit. Als je nog nooit hebt geschilderd, geschreven of muziek hebt gemaakt, denk je misschien: Maar ervaring of talent spelen bij creatieve of kunstzinnige therapie helemaal geen rol.

Het aardige is dat het niet om het resultaat gaat, maar om dat wat er tijdens het maken ervan aan de oppervlakte komt. En om je te ontspannen of nieuwe kanten van jezelf te ontdekken en te versterken. Wat kan creatieve therapie voor mij betekenen Creatieve expressie geeft je instrumenten in handen om je te uiten. Dit kunnen technieken zijn als tekenen, schilderen en beeldhouwen, maar ook schrijven, dichten, fotograferen, toneelspelen of in de tuin werken.

Welk instrument je kiest, heeft te maken met je persoonlijke voorkeur en specifieke situatie. Waar het om gaat is dat creatieve expressie het lichaam een actieve medestander in het verwerkingsproces maakt.

Het lichaam zelf, van binnen bedreigd door de ziekte, gaat je helpen bij je verwerking. Zo kan kanker bijvoorbeeld gevoelens van machteloosheid en onzekerheid met zich meebrengen. Met creatieve expressie kun je een zekere mate van controle, zelfvertrouwen en kracht terugkrijgen. Daarnaast biedt creatieve therapie de mogelijkheid om zonder woorden het vaak nog onzegbare, onbegrijpelijke wat er binnenin je leeft naar buiten te brengen.

Niet alleen beelden, maar ook poëtische of associatieve taal kan die functie hebben. Deze technieken slaan een brug tussen het onbewuste en het bewuste.

Door creatief bezig te zijn kun je emoties, gevoelens en gedachten nader onderzoeken en inzicht krijgen in je eigen verwerkingsproces. Dat draagt bij tot het terugvinden van het emotionele en psychische evenwicht, dat tijdens het ziekteproces zo vaak wordt verstoord. Als je bepaalde emoties en gevoelens naar buiten brengt, kan dat ervoor zorgen dat je deze gemakkelijker met anderen deelt. Een schilderij dat pijn of verdriet uitdrukt, zegt soms meer dan honderd woorden. Creatieve therapie kan zowel individueel als in een groep plaatsvinden.

Kies je ervoor aan een groep deel te nemen, dan geeft het contact met lotgenoten vaak een extra dimensie aan het creatieve proces. Voor meer informatie - cfr. Wat is het verschil tussen creatieve en kunstzinnige therapie Creatieve therapie en kunstzinnige therapie hebben veel overeenkomsten.

Ze werken allebei met creatieve uitingen zoals muziek, schilderen, tekenen of boetseren. Creatieve therapie is eigenlijk een overkoepelende term voor alle methoden die er zijn om je welbevinden te vergroten met behulp van creatieve activiteiten. Kunstzinnige therapie valt daar dus ook onder. Naast aandacht voor het verwerkingsproces neemt bij deze therapie het stimuleren van de gezondmakende krachten in de mens een belangrijke plaats in.

Bij een ernstige ziekte als kanker staat het bestrijden van de krachten die de ziekte veroorzaken vrijwel altijd centraal. Niemand zal ontkennen dat dit een noodzakelijke pool van de behandeling is. Maar er is meer mogelijk. Want naast krachten die ziek maken zijn er in ieder mens ook krachten die de gezondheid bevorderen.

Kunstzinnige therapie doet een appèl aan deze krachten. Overigens doen andere vormen van creatieve therapie dat ook, zij het iets minder nadrukkelijk. Wat kan kunstzinnige therapie voor mij betekenen Kunstzinnige therapie werkt met verschillende methodes die één ding met elkaar gemeen hebben: Daarmee kunnen zij niet alleen bijdragen aan het stimuleren van de gezondmakende krachten, maar ook aan het dragelijker maken van zware behandelingen.

Ze geven je een handvat om zelf actief aan de genezing bij te dragen. Bovendien kan deze therapie — net als creatieve therapie — helpen bij de emotionele verwerking van het krijgen van kanker. Ze helpt je meer greep te krijgen op veranderingen in het dagelijks leven. En als genezing niet mogelijk is, kunnen ze een bijdrage leveren aan de verzoening met het stervensproces.

Binnen de kunstzinnige therapie wordt een onderscheid gemaakt tussen muziektherapie, beeldende therapie schilderen, tekenen en boetseren , spraaktherapie en euritmietherapie. De verschillende methoden kunnen allemaal op hun eigen wijze een bijdrage leveren aan het genezingsproces en het verhogen van het welbevinden van iemand met kanker.

Voor meer informatie cfr. Nederlandse Vereninging voor Kunstzinnige Therapieën op antroposofische grondslag: Hoe werkt zo'n therapie Beeldende kunstzinnige therapie wordt onderverdeeld in drie methodes: Bij elke methode staat een ander aspect van het maken van kunst centraal. Maar ook hier gaat het niet om het resultaat het maken van dat topstuk , maar om de ervaringen die je tijdens het proces opdoet.

Door het werken vanuit de eigen creatieve bron, kun je contact maken met een scheppende kracht. Dat is belangrijk omdat deze scheppende kracht samenhangt met gezondmakende aspecten van het menselijk lichaam. Kleuren hebben een bepaalde invloed op ons, net als muziek. Stel je maar een voor: En misschien ben je je er niet meteen van bewust, maar kijken naar een geel vlak geeft een andere ervaring dan kijken naar een blauw vlak.

Iemand die aan het schilderen is, gebruikt misschien onbewust steeds een bepaalde kleur. Of merkt als het schilderij klaar is dat hij een kleur juist helemaal niet gebruikt heeft. Door samen met de therapeut te kijken waar een kleur voor staat, krijg je meer inzicht in je gevoelsleven. Vervolgens kun je wat met die eenzijdigheid gaan doen.

Hierbij werk je niet met kleur, maar met lijnen. Een lijn kan recht of krom zijn. Ze kan richting hebben en de lengte kan variëren. Willen we met lijnen breedte of diepte suggereren, dan kunnen we dit doen door verschillende lijnen naast elkaar te zetten. Dit vergt een zekere mate van afstand, objectiviteit en nuchterheid. In het tekenproces worden deze eigenschappen gestimuleerd, wat voor mensen die te maken hebben met kanker soms erg heilzaam kan zijn.

Dit vergt een zekere wilskracht, want klei is een zwaar materiaal en het kneden ervan kost kracht en gaat gepaard met vuile handen.

Door boetseren ontdekt iemand in hoeverre hij in staat is om de klei zijn wil op te leggen en een vorm te laten ontstaan. Dit kan ondersteuning bieden bij het opnieuw vorm geven aan het leven met of na kanker.

Net als creatieve therapie wordt ook kunstzinnige therapie zowel individueel als in een groep gegeven. Gezins-creatieve-therapie - Systeembeinvloeding, ondersteuning in creatieve therapie beeldend -.

De gezins-creatieve-therapie die in dit boek wordt beschreven, is gericht op gedragsverandering van de gezinsleden in het hier en nu. De methode is gebaseerd op de volgende grondbeginselen: Wanneer ouders in hun oudertaken worden ondersteund, kan het gezin in beweging komen op een manier die vanaf het begin door de ouders zelf wordt gedragen.

Al doende leren de ouders een beeldende activiteit te plannen en leiding te geven aan hun kinderen bij het uitvoeren van die activiteit. Het doel van de ondersteuning is dat zij deze handelwijze ook in de dagelijkse omgang met elkaar gaan hanteren. Deze doelstelling leidt tot een therapiemodel dat in tien bijeenkomsten kan worden uitgevoerd. De gezins-creatieve-therapie wordt in principe met het kerngezin uitgevoerd.

Gezins-creatieve-therapie is bedoeld voor beeldend creatief therapeuten die met gezinnen willen gaan werken. Daarnaast kan met dit boek binnen HBO-opleidingen voor creatieve therapie een systemische oriëntatie worden geïntroduceerd die een wezenlijke aanvulling op de individuele en groepsgerichte benaderingen betekent.

Ten slotte is het boek nuttig voor andere disciplines die met creatief therapeuten samenwerken, voor instellingen voor kinderpsychiatrie, jeugdpsychiatrie en volwassenenpsychiatrie, in agogische settings en bij het speciaal onderwijs. Recensie NBD Biblion - Over de auteur meldt het boek dat zij de naam ' Frans ' doet een ' hij ' vermoeden ' geregistreerd creatief therapeut beeldend vormen ' is en het geeft verder verschillende andere kwalificaties maar niets over eventuele academische opleiding.

Zij blijkt theoretisch goed onderlegd met verschillende eerdere publicaties en al een kwart eeuw praktische ervaring te hebben met een door haar ontworpen en verder uitgebouwde methode om gezinstherapie te geven met behulp van methoden uit de creatieve en kunstzinnige therapie.

Op bladzijde 2 staat in een inleidend tekstje dat het boek een deel is uit een reeks ' Methodisch werken ' in de sociaal-agogische beroepspraktijk; in deze reeks zijn sedert al bijna dertig delen verschenen. Het boek is methodisch goed opgezet in vier delen: Het boek wordt aanbevolen als studiemateriaal voor beeldend creatief therapeuten die met gezinnen werken; de degelijke behandeling van de stof, de goede stijl en lay-out, literatuurlijst, register en andere kenmerken rechtvaardigen deze aanbeveling.

Gezins-creatieve-therapie - Ondersteuning van ouders voor verbetering van het gezinsklimaat - Methodisch werken Frans Beelen - Bohn Stafleu van Loghum, april Cfr. Aan de hand van dit model wordt beschreven welke kennis en vaardigheden een creatief therapeut nodig heeft en hoe hij zich deze kan eigen maken. De auteur vult het CT-molecuul in voor drama, muziek, beeldend en dans en beweging en maakt daarbij gebruik van verhelderende voorbeelden uit de praktijk.

Verder besteedt de auteur aandacht aan de maatschappelijke positie van het beroep, de professionalisering en het doen van onderzoek. In ' Handboek creatieve therapie ' komen de volgende onderwerpen aan bod: Verder is er aandacht voor de belangrijkste psychotherapeutische stromingen, de afzonderlijke creatieve therapieën in vogelvlucht en de therapeutische relatie. Begrippen als creativiteit, creatief proces, spel, transitionele ruimte en expressie worden toegelicht.

Bovendien verduidelijkt de auteur de verbindende en de onderscheidende kenmerken binnen creatieve therapie en de relatie tussen creatieve therapie en andere vormen van therapie. Creatief therapeuten zijn reflective practitioners die bij de praktische uitvoering van hun beroep weloverwogen keuzes maken en binnen multi-disciplinaire teams verantwoorden wat Creatieve Therapie CT is en wanneer en waarom zij deel van het behandelingsaanbod moet zijn.

Dit Handboek Creatieve Therapie ondersteunt de toekomstige beroeps-beoefenaar bij het reflecteren over het werk. Aan de hand van het door de auteur ontworpen ' CT-molecuul ' wordt de body of knowledge van CT beschreven. Het CT-molecuul wordt voor de media drama, muziek, beeldend, dans en beweging en tuin ingevuld en ondersteund door verhelderende voorbeelden uit de praktijk.

Daarbij komen de volgende onderwerpen aan de orde: Begrippen als creativiteit, spel, transitionele ruimte en expressie worden nader geanalyseerd. Meerdere hoofdstukken handelen over het door de auteur ontwikkelde ' analoge-procesmodel '. Het analoge-procesmodel verbindt de semiotiek en de ontwikkelingspsychologie van Daniel Stern met de methodiek van CT. Ten slotte besteedt de auteur in deze herziene druk extra aandacht aan actuele ontwikkelingen met betrekking tot de verdere professionalisering en verwetenschappelijking van het beroep.

Het ' Handboek Creatieve Therapie ' is bedoeld voor studenten van de hbo-opleiding CT, voor creatief therapeuten en andere therapeuten die in hun werk met CT te maken hebben.

Recensie NBD Biblion De auteur is een ook internationaal bekende en erkende deskundige op het gebied van creatieve therapie drama-, spel-, muziek-, beeldende en andere vormen van actief scheppende bezigheid met het doel een [onderdeel van] een als ziekte benoemde klacht te genezen of althans te behandelen en het onderwijs daarin.

Met medewerking van ruim twee dozijn collega's en andere deskundigen heeft de auteur een grondig, breed opgezet en goed uitgewerkt samenhangend theoretisch kader geformuleerd.

Deze tweede druk bevat bijna veertig bladzijden meer; in een apart voorwoord specificeert de auteur in welke punten hij de eerste editie , die kennelijk in een behoefte heeft voorzien, heeft aangevuld en uitgewerkt. Feiten en Fabels over Creatieve Therapie.

Voor creatieve therapie moet je creatief zijn. Iedereen kan iets creeren, iets maken. Alleen vindt niet iedereen van zichzelf dat die dat goed kan. Die mensen zullen vaak zeggen dat ze niet creatief zijn. Voor creatieve therapie maakt het niet uit of je iets " goeds " of " moois " maakt. Het gaat binnen creatieve therapie er om wat jij er bij voelt en wat het voor jou betekend.

Creatieve therapie is geen cursus en aan het eind wordt je ook niet beoordeeld op de kwaliteit van je werk.

Mensen die nog nooit geschilderd hebben of sinds de kleuterschool niet meer met klei hebben gewerkt kunnen gewoon in creatieve therapie meedoen. Je zou bijna zeggen dat ze juist meer geschikt zijn dan een kunstenaar omdat ze door hun weinige ervaring " onbevangen " kunnen werken. Als je iets tekent weet de creatief therapeut direct alles van je Een creatief therapeut is niet helderziend.

Bovendien heeft iedereen een eigen manier van werken en verbeelden. Wat voor de een geld hoeft niet voor de ander te gelden. Een creatief therapeut ziet soms wel al dingen aan hoe iemand werkt maar natuurlijk niet direct alles. Bovendien checkt een therapeut vaak bij de client of het klopt wat de therapeut denkt. Het kan namelijk zijn dat de therapeut iets anders interperteerd dan de client.

Een creatief therapeut mag ook niet alleen op basis van een werkstuk een diagnose over iemand vellen. Binnen creatieve therapie gaat het niet alleen om het eindresultaat maar ook hoe iemand werkt. Als je alleen een werkstuk hebt gezien heb je dus maar een deel van de informatie. In een medium kun je elk gevoel ervaren Een creatief therapeut bied via een medium beeldend vormen, dans, muziek, drama, tuin een therapie aan.

In spychotherapie staat gevoel vaak centraal. Voor creatieve therapie is het dus belangrijk dat de gevoelens van een client weergegeven kunnen worden. Daarom is een medium pas geschikt als een client elke gevoel er in kan weergeven.

Dit kan niet bij alles en dus is niet alles geschikt als medium. We hebben dus geen creatieve therapie koken en computer. Tot op heden is nog niet gebleken dat elk mogelijk gevoel daarin weergegeven kan worden. Activiteitenbegeleiding is iets anders als creatieve therapie Er zijn veel verschillende namen binnen de psychiatrie die veel op elkaar lijken: Allemaal staan ze voor iets ander maar ze hebben veel gemeen. Grofwerg zijn ze in twee groepen te onderscheiden: Begeleiding heeft tot doel om de bestaande situatie van de client te behouden of door stimuleren en activeren te verbeteren.

Vaak gaat dit om praktische zaken die je kan doen. Behandeling heeft heeft vaak tot doel om op psychisch niveau verandering te bewerkstellen. Dit gaat om persoonlijke thema's waarin de client door denken, praten en doen veranderd in zijn persoonlijkheid. Creatieve therapie richt zich op behandeling van clienten en activiteitenbegeleidng richt zich op begeleiding van clienten.

Een ander verschil is dat de opleiding creatieve therapie een HBO opleding is en de opleiding tot activiteiten begeleiding een MBO opleiding is. Elk ziektebeeld is behandelbaar binnen creatieve therapie We zagen al dat binnen een medium van creatieve therapie elk gevoel ervaren moet kunnen worden. Dit geld in princiepe ook voor alle ziektebeelden. Er zijn echter wel contra indicaties: Elk ziektebeeld is te behandelen met creatieve therapie. Dat wil niet zeggen dat elk behandeldoel geschikt is!

Creatieve therapie diagnosticeerd alleen, het behandeld niet Psychiaters die in de jaren '40 van de vorige eeuw geintresseerd waren in de kunstzinnige uitingen van clienten gebruikten creatieve therapie om een diagnose te stellen. In de jaren zeventig kwam er meer nadruk op de behandelende kant van creatieve therapie. Creatieve therapie bied door middel van het medium een veilig plek aan de client om te experimenteren met nieuw gedrag.

De client hoeft niet direct te oefenen in een reele situatie maar kan dat in het medium doen. Dit experimenteren heeft geen verstrekkende gevolgen. Heeft de client meer geexperimenteerd en voelt die zich zekerder bij het nieuwe gedrag dan kan de client beginnen om het te gaan oefenen in reele situaties in het dagelijks leven. Zodoende is creatieve therapie niet alleen te gebruiken voor een diagnose maar bied het ook een veilige behandelplek waar de client kan experimenteren.

Creatieve Therapie is niet wetenschappelijk Je hoort nogal eens dat creatieve therapie vaag en zweverig is. Misschien komt dat beeld uit de jaren zeventig toen creatieve therapie in opkomst kwam en menig therapeut in geitenwollensokken en met pijp therapie gaf. Wat ook mee kan spelen is dat veel kunstenaars bij creatieve therapie betrokken zijn.

De laatste jaren echter is de gezondheidszorg geprofessionaliseerd en moet elk beroep wetenschappelijk onderbouwd aan kunnen tonen wat het de gezondheidszorg kan bieden. Dat moet ook creatieve therapie. De BIG-wetgeving draagt zorg voor de bevordering van de kwalitiet van de zorg en moet de patient beschermen voor ondeskundige behandeling. Daarnaast zijn er meerdere mensen in Nederland, Amerika en vele andere landen afgestudeerd en gepromoveerd op onderwerpen van creatieve therapie.

Als je creatieve therapie krijgt moet je goed nadenken hoe je jouw probleem via een medium duidelijk wil maken aan de therapeut Creatieve therapie gaat er van uit dat een werkstuk dat iemand gemaakt heeft iets verteld over de maker. Vaak verteld een werkstuk dingen waarvan de client niet weet dat het dat verteld.

Binnen creatieve therapie is het niet nodig om allerlei dingen te gaan bedenken om via een werkstuk iets duidelijk te maken: Ons onderbewust geeft informatie en een creatief therapeut heeft er voor geleerd om die inormatie op te vangen.

Dat gebeurt door te kijken hoe iemand is tijdens de aciviteit en te kijken naar het product van de activiteit.

Binnen creatieve therapie wordt vaak gewerkt met opdrachten. Die kunnen met een groep zijn, individueel in de groep of geheel individueel. Creatieve Therapie bestaat nog maar kort Verpleegkundigen zijn jaren actief in ziekenhuizen.

Later kwamen er aparte verpleegkundigen voor de psychiatrie. Psychiaters en psychologen zijn ook al lang bekend en geaccepteerd als beroep in de geestelijke gezondheidszorg. Creatieve therapie is pas de vorige eeuw echt georganiseerd onstaan. In de jaren rond kwamen psychiaters bij elkaar om hun ervaring te delen of de kunstzinnige uitingen van patienten.

Hieruit is creatieve therapie onstaan. Creatieve therapie bestaat dus nog geen honderd jaar. Als je het vergelijkt met de psychiaters en verpleegkundigen bestaat creatieve therapie nog maar kort. Als je de kleur zwart gebruikt ben je depressief Al eerder hebben we aangegeven dat een ieder een eigen beeldtaal heeft. Wat voor de een iets betekent kan heel iets anders betekenen voor een ander.

De een gebruikt zwart omdat het zo'n mooi contrast geeft met wit. De ander omdat dit de lievelingskleur was van de overleden partner. Weer een ander omdat dit de enige kleur was die nog over was en hij niet om een andere kleur durfde te vragen… Zo zie je maar hoe gevaarlijk het kan zijn om ergens een betekenis aan te hangen!

Creatieve Therapie is non-verbaal, er wordt dus niet gesproken De nadruk ligt bij creatieve therapie op de activiteit. Dat is het non-verbale gedeelte. Maar vaak begint een therapie met een rondje: Daarna een korte uitleg van de opdracht.

Na de opdracht is er vaak een nabespreking: Meestal wordt er dus wel bij de therapie gepraat. Soms kiest een therapeut er voor om het juist niet te doen.

Bijvoorbeeld omdat door middel van praten mensen de sfeer beinvloeden waardoor het effect van de activiteit minder wordt. Wat is creatieve therapie? Het doel van de therapie is de cliënt te leren om binnen gegeven grenzen en mogelijkheden zelf richting aan zijn leven te geven.

Het huis ' creatieve therapie ' heeft veel kamers. In Nederland onderscheidt men vijf vormen van creatieve therapie: In alle vormen staat de potentieel helende werking van het creatief bezig zijn - actief, maar soms ook passief - centraal.

De toegepaste middelen worden ontleend aan kunstvormen of, zoals bij tuintherapie, aan het werken met en rond organisch materiaal.

Zij vormen de basis van therapeutisch werken. Aan de hand van gerichte methoden wordt hierbij geappelleerd aan de directe emotionele en zintuiglijke beleving van de mens. Het effect kan verwerking, verrijking of inzicht zijn, maar ook verbetering van het cognitieve of lichamelijke functioneren.

Geschiedenis van creatieve therapie tot vaktherapie Creatieve therapie als zelfstandige discipline is ontstaan binnen uiteenlopende terreinen van begeleiding en zorg.

In Nederland werden in de jaren '20 en '30 musici en beeldend kunstenaars ingezet bij de behandeling en begeleiding van patiënten en cliënten.

Geleidelijk aan werden de therapeutische elementen in de verschillende expressievormen herkend. Methodiek en systematiek, toegespitst op gerichte behandelingen, werden ontwikkeld en in de jaren vijftig kwam de creatieve therapie als specialisatie op eigen benen te staan.

Eerst drama, beeldende en muziektherapie. In de jaren daarna specialiseerden zich daarnaast andere disciplines; het vormgeven in landschap en tuin en het vinden van expressievormen in dans. De toenemende professionalisering leidde tot het ontstaan van specifieke beroepsopleidingen op HBO-niveau en van een beroepsvereniging voor creatief therapeuten, de NVCT cfr.

Creatief therapeuten hebben een beroepscode en een tuchtcommissie. Volgens de beroepscode wordt van creatief therapeuten verwacht dat zij professionele bijscholingen blijven doen.

Voor geregistreerde therapeuten is dit een verplichting. Registratie van een therapeut vindt plaats bij de Stichting Register Creatief Therapeuten SRCT , nadat deze 2 jaar onder supervisie heeft gewerkt en de registratieperiode vervolgens kan worden afgerond met de goedkeuring van een geschreven stuk.

Registratie staat garant voor professionaliteit en deskundigheid. Per 1 januari is een officiële samenwerking van de Nederlandse Vereniging voor Creatief Therapeuten met de Nederlandse Vereniging voor Psychomotoren therapie gerealiseerd.

Onder de vaktherapieën vallen de volgende therapeutische beroepsgroepen, met hun eigen medium beroepsverenigingen: De belangenbehartiging en samenbundeling van de vaktherapieën geschiedt via de overkoepelende Federatie Vaktherapeutische Beroepen FVB.

Opleidingen tot creatief therapeut. Soms hebben mensen psychische problemen die ze niet zelf meer kunnen oplossen.

Deskundige hulp is dan noodzakelijk. Ze kunnen bijvoorbeeld met een psycholoog of een maatschappelijk werker gaan praten over hun problemen. Maar praten is slechts één manier. Als student Creatieve Therapie leer je hoe je mensen kunt helpen bij het oplossen problemen met behulp van kunstzinnige middelen als tekeningen of rollenspelen.

Een bijzondere opleiding, waarbij kunst wordt ingezet als hulpverleningsinstrument. Bachelor na bachelor in de creatieve therapie. Je bent creatief en houdt van mensgericht handelen.

Bij de bachelor na bachelor in de creatieve therapie ben je aan het juiste adres. De opleiding bachelor na bachelor in de creatieve therapie wil dieper ingaan op een aantal wezenskenmerken van het ' therapeut ' zijn en meer specifiek op de menselijke creativiteit als medium om therapeutische doelstellingen te bereiken.

We spreken hier van de therapeut als procesbegeleider en als groepsleider. De therapeut als persoon Tevens krijg jij als student de kans om jezelf als persoon te bevragen en met meer zelfkennis je therapeutisch handelen te definiëren. De confrontatie met je eigen beperkingen en het verlangen van jezelf als therapeut is een essentieel aspect van deze opleiding de therapeut als persoon.

Beide aspecten worden uiteindelijk samengebracht. De therapeut en de creativiteit Als creatief therapeut tenslotte, zal je je eigen evoluerende creativiteit aanwenden om die van je cliënt aan te spreken en te mobiliseren om de van-zelf-sprekend-heden te ontdooien de therapeut en de creativiteit. Deze dubbele opleidingsdoelstelling vraagt een stevige fundering. Die wordt uitgewerkt in de eerste module. Dit eerste deel is overwegend theoretisch. We verwachten van jou een ernstige intellectuele inspanning om je te verdiepen in inzichten in de psychoanalyse, de orthopedagogiek, de groepsdynamica, de kunstfilosofie en -psychologie en de kunstgeschiedenis.

De psychoanalyse vormt hierin de rode draad. Bachelor na bachelor in de creatieve therapie Opleidingsdirecteur: Hogeschool Utrecht HU - jaap. In het kort Als creatief therapeut werk je met mensen die hun problemen niet zelf kunnen oplossen. Je doet het voor de kleine resultaten: Balans terugvinden Soms lopen mensen vast en lukt het hen niet om hun problemen en gevoelens onder woorden te brengen.

Terwijl het uiten daarvan een belangrijke stap is in het genezingsproces en in het terugvinden van balans. De creatief therapeut biedt dan kunstzinnige middelen aan en werkt binnen een therapeutische behandeling stapsgewijs aan het verminderen of opheffen van problemen.

Werkgebied Het werkgebied van creatief therapeuten ligt onder meer in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, verslavingszorg, jeugd- en welzijnszorg, speciaal onderwijs en verpleeghuizen. Creatief therapeuten werken individueel of in groepsverband met cliënten van uiteenlopende leeftijden. Specialist Je kiest bij aanvang van de opleiding voor muziek, drama of beeldend vormen.

In vier jaar word je specialist in de door jou gekozen expressievorm. Je volgt echter ook onderwijs met studenten van de andere twee expressievormen. Samenwerken Als creatief therapeut werk je intensief samen met andere behandelaars en professionals uit de sociaalagogische sector. Jullie delen dezelfde kennis en vaardigheden. Daarom werken ook de opleidingen in deze sector samen, onder de noemer ' Social Work '.

Hierdoor leer je al als student andere disciplines kennen en leer je samenwerken met studenten van andere opleidingen. De opleiding ' Creatieve Therapie ' kun je volgen in voltijd en deeltijd. De lesplaats is Amersfoort. Natuurlijk bieden ook andere onderwijsinstellingen deze opleiding aan.

Kenniscentrum voor leren in de praktijk GOBnet Cfr. Vrijdag 29 juni Kennismaking met lotgenoten van over gans België. Uitwisseling van positieve tips en ervaringen. Een compleet nieuw panel met als eregast. Wat kan er in ons aromabad aan etherische olieën en wat mag er zeker niét in?

De inschrijvingen zijn nù gestart en worden. Stel dus zeker niet uit. Wil je er graag bijzijn? Geef ons dan nù een seinte. Veerle Derammelaere Deerlijk Org. Dokter, u maakt me ziek! Ik zal weergeven, waar die woede vandaan komt. Gemiste diagnoses en medische fouten zijn aan de orde van de dag. Zelf ben ik bijv. In het buitenland vond ik uiteindelijk een neuroloog, die de diagnose zeer snel wel kon stellen, waardoor ik de medicijnen kreeg, die mij al die jaren onthouden waren. Sinds die tijd word ik wel door Nederlandse artsen behandeld en functioneer ik weer redelijk.

Dit waren vreselijke jaren voor mij en mijn gezin. Ik ken meerdere mensen met dergelijke dramatische ervaringen. Respect is een uitgangspunt, dat aanwezig moet zijn in een situatie, waarin de patiënt zich kwetsbaar opstelt, door zijn lijden aan een ander mens arts toe te vertrouwen. Het lijkt mij toch niet zo moeilijk te bedenken, dat iemand die in een deel van het lichaam pijn of beperking ondervindt, hierdoor andere lichaamsdelen vaak overbelast, waardoor overal pijn gevoeld kan worden.

Ook zijn er ziekten, waarbij de pijn zeer uitgebreid kan zijn. Stel, een vinger van deze therapeut raakt bekneld tussen een deur, hij slaakt luide kreten van pijn; aan de mededeling, dat zijn ogen en neus goed functioneren, heeft hij dan geen boodschap.

Waarmee ik wil zeggen, dat hevige pijn zo allesoverheersend is, dat de rest er niet toe doet. ME, migraine, syndroom van Horton clusterhoofdpijn , de in de uitzending genoemde fibromyalgie, wiplash enz. Naar artsen om de patient vooral niet serieus te nemen en naar de maatschappij om naar zieken vooral geen medegevoel te tonen, hen niet te helpen, niet te accepteren en geen begrip voor hen te hebben.

Dit zal leiden tot een nog groter isolement van mensen, die toch al zo door het lot getroffen zijn. Nu wil ik niet ontkennen, dat er patienten bij zullen zijn, die wellicht tot meer in staat zijn, dan zij denken, misschien zelfs niet in een WAO-situatie zouden moeten zitten. Manja - heeft alle recht om zo woedend te zijn. De artsen die keuren - zijn dat vaak niet! Pseudo-medici lees ook mijn reactie eerder. De uitvoeringspraktijk is in strijd met de grondwet.

WAO is een soort inkomensverzekering die dat ontkent en net als waar vele private verzekeraars hun winsten mee omhoogjagen - claims sowieso van de hand wijzen. Om zo te lopen knoeien in het inkomen, vermogen en privé-leven van mensen! Alles met één doel: Niemand kan leven van ' een theoretisch boterham '. Dat het er in de werkelijke wereld vaak niet is of niet mogelijk blijkt maakt 'het systeem' niks uit.

En de oplossing ligt er juist in besloten, nl. De keuringsarts moet tot en met het einde bij dezelfde clienten betrokken blijven om erop toe te zien dat zijn eigen oordeel daadwerkelijk tot het beoogde resultaat leidt optimaal benutten van de resterende arbeidscapaciteit.

Maar ja, het zijn de boekhouders die sinds Paars I dit land uitwonen. En het land slaapt gewoon verder Welliswaar van een chronisch fibromyalgie patient, maar ik denk toch mee te kunnen spreken. Éne grote kliek van arrogantie en onkunde Slechts een enkeling in je omgeving weet normaal met de ziekte om te gaan. Dat zal toch komen omdat het iets is wat niet aantoonbaar gemaakt kan worden.

Het is net als met het geloof. Voor een heleboel mensen telt: Maar ja, helaas is het niet anders. We zullen het ermee moeten doen, net als jullie Wij hebben op een bepaald moment een totaal andere weg ingeslagen Dit klopt als een bus.

Wij hebben hier tenslotte ook niet om gevraagd. Zij verkopen een dienst en wij zijn klant! En indien de klant niet tevreden is heeft hij het recht tot klagen. Dat doen we dan ook Ons sterkt het enorm in onze 'strijd', bovendien neemt de tegenpartij je ineens een stuk serieuzer. En zo hoort het ook. We komen toch niet voor niets bij ze! Partners blijven, niet omdat het moet, maar omdat ze het willen.

Het patient-zijn deel je dus. Hier kan ik, mijn partner knikkend aankijkend, helemaal mee in gaan. En tuurlijk weet je dat ook wel dat dat zo is, maar die twijfels zijn er toch wel eens. Alleen van mijn kant dan hoor, mijn partner twijfelt geen moment. Het zijn meer die gevoelens van Ik zweer bij Apollo, de geneesheer, bij Asclepius [zoon van Apollo en half god van genezing en geneeskunde], bij Hygiea [de gezondheid], bij Panacea [algemeen geneesmiddel] en bij de goden en godinnen, hen tot mijn getuigen nemend, dat ik, overeenkomstig mijn bekwaamheid en inzicht, deze eed zal gestand doen.

Dat ik mijn leraar in de geneeskunde met mijn ouders zal gelijk stellen; dat ik hem deelgenoot van mijn leven zal maken; als hij in geldnood is, zal ik het mijne met hem delen; zijn gezin zal ik als mijn eigen broeders beschouwen en deze kunde zal ik hun onderwijzen als zij deze wensen te leren, zonder geldelijke beloning of contract; alle voorschriften, mondeling instructie en alle ander onderricht zal ik meedelen aan mijn eigen zonen, aan de zonen van mijn leermeester en aan door een contract gebonden leerlingen die de dokterseed hebben afgelegd, maar aan geen ander.

Ik zal de behandeling gebruiken om de zieken te helpen naar mijn bekwaamheid en inzicht, maar nooit om schade te berokkenen of onrecht te doen. Noch zal ik een vergif toedienen aan iemand die zulks vraagt noch zulk een maatregel aan de hand doen. Ook zal ik geen vrouw een middel geven om vruchtafdrijving te veroorzaken. Maar ik zal beide, mijn leven en mijn kunde, zuiver en heilig houden.

Ik zal het mes niet gebruiken, zelfs niet bij lijders aan stenen, maar ik zal dat overlaten aan hen die daarin bedreven zijn. In welke huizen ik ook binnentreed, ik zal er binnengaan om de zieken te helpen en ik zal afzien van alle opzettelijke onrecht en letsel, in het bijzonder van misbruik van de lichamen van mannen en vrouwen, slaaf of vrij.

En wat ik ook zal zien of horen in de loop van mijn beroep, zowel als buiten mijn beroep in mijn omgang met mensen, als het iets is dat niet openbaar mag worden, zal ik het nooit verspreiden, zulke dingen voor heilige geheimen houdend.

Als ik nu deze eed gestand doe en hem niet breek, moge ik voor altijd een goede naam bij alle mensen verwerven om mijn leven en mijn kunde; maar aar ik hem breek en een meineed doe, moge het tegenovergestelde mij gebeuren. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen. Ik luister en zal hem goed inlichten.

Ik zal geheim houden wat mij is toevertrouwd. Ik zal de geneeskundige kennis van mijzelf en anderen bevorderen. Ik erken de grenzen van mijn mogelijkheden. Ik zal mij open en toetsbaar opstellen en ik ken mijn verantwoordelijkheid voor de samenleving. Ik zal de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg bevorderen.

Ik maak geen misbruik van mijn medische kennis, ook niet onder druk. Ik zal zo het beroep van arts in ere houden. Er is gekozen voor de algemene formulering 'God', waarbij studenten afhankelijk van hun geloofsovertuiging de naam van hun God in gedachten kunnen invullen. Ik zweer dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens.

Zo waarlijk helpe mij God almachtig. Op het ogenblik dat ik opgenomen word onder de beoefenaars van het medisch beroep, verbind ik mij plechtig mijn leven te wijden aan de dienst van de mens. Ik zal mijn leraars en meesters de achting en dankbaarheid betonen die hun verschuldigd zijn. Ik zal mijn beroep nauwgezet en waardig uitoefenen. Ik zal de gezondheid van mijn patiënt als mijn voornaamste bekommernis beschouwen.

Ik zal het geheim eerbiedigen van al wie zich aan mijn zorgen toevertrouwt. Ik zal tot het uiterste de eer en de edele tradities van het medisch beroep hooghouden. Ik zal mijn collega's als mijn broeders beschouwen. Ik zal niet gedogen dat mijn houding tegenover mijn patiënt beïnvloed wordt door beschouwingen van godsdienst, nationaliteit, ras, partij of sociale stand.

Ik zal het menselijk leven van bevruchting af eerbiedigen. Zelfs onder bedreiging, zal ik mijn medische kennis niet aanwenden in strijd met de wetten der menselijkheid.

Dit verklaar ik plechtig, vrijwillig en op mijn woord van eer. Ex-hoogleraar psychiatrie Maes verliest rechtzaak om kwakzalverij. Aanleiding was de nominatie van de UM vakgroep psychiatrie voor de Meester Kackadorisprijs De UM had Maes jaren gehandhaafd als hoogleraar, ook nadat hij op grote schaal alternatieve geneeswijzen ging toepassen.

Ten tijde van de nominatie in september stond Maes als hoogleraar op de website van de Universiteit.

Sensuele massage eindhoven hete